Kansalaisaloite

maisemataso2

Suomen kansalaisten tapa vaikuttaa Suomen lainsäädäntöön. Kansalaisaloite on tapa ehdottaa eduskunnan käsittelyn uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai olemassa olevan lain kumoamista. Aloitteen tulee lain mukaan koskea yhtä yksittäistä asiaa ja sen tulee aina sisältää myös perustelut. Kansalaisaloite.fi –palvelu on 1.12.2012 avattu palvelu aloitteiden käynnistämiseen ja hallinnointiin verkossa. Palvelu on oikeusministeriön ylläpitämä ja tuottama sekä Viestintäviraston hyväksymä verkkopalvelu. Palvelu on ilmainen.

Kansalaisaloitteen voi laittaa vireille yksi tai useampi äänioikeutettu Suomen kansalainen. Aloitteen vireillepanijan on nimettävä vähintään yksi edustaja ja varaedustaja ja ilmoitettava heidät Väestörekisterikeskukselle, oikeusministeriölle ja eduskunnalle yhteystietojen kera, aloitteeseen liittyvää yhteydenpitoa varten. Viereillepanija voi myös itse toimia joko aloitteen edustajana tai varaedustajana.

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset voidaan kerätä joko kirjallisesti tai Kansalaisaloite.fi –palvelun kautta. Kannatusilmoitusten kerääminen verkkopalvelun kautta edellyttää vähintään 50 kannatusilmoitusta ensimmäisen kuukauden aikana. Jotta aloite voitaisiin toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, sillä tulee olla 50 000 Väestörekisterikeskuksen hyväksymää kannatusilmoitusta. Kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa aloitteen päiväyksestä. Kannatusilmoitusten keräämisvaiheessa muiden allekirjoittaneiden henkilötiedot pysyvät muilta salassa. Allekirjoittaneiden nimet tulevat julkisiksi sen jälkeen kun Väestörekisterikeskus on varmistanut että aloitteella on kannatusilmoituksia vaadittu määrä eli 50 000.

Väestörekisterikeskus vahvistaa hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määrän, jonka jälkeen se voidaan toimittaa eduskunnalle, mikäli perustuslaissa säädetyn aloiteoikeuden edellytykset täyttyvät. Eduskunnalla on velvollisuus ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi, mutta aloitteen hyväksyminen jää eduskunnan harkittavaksi. Mikäli eduskunta hylkää aloitteen, on mahdollista tehdä samasta asiasta uusi aloite.

Kansalaisaloite.fi –sivustolla on tällä hetkellä (3.4.2016) 33 käynnissä olevaa kansalaisaloitetta. Eduskuntaan toimitettuja kansalaisaloitteita on yhteensä 11.

Kansalaisaloite EU:ssa?

Kansalaisaloitteella pyydetään Euroopan komissiota tekemään säädösehdotus aiheesta, joka kuuluu EU:n toimivaltaan. Kansalaisaloitteella on oltava yhteensä miljoona allekirjoittajaa vähintään 7:stä EU-maasta. Suomalaisia allekirjoittajia aloite vaatisi 9 750.

CASE KANSALAISALOITE

Suomen ensimmäinen kansalaisaloite, joka pääsi läpi eduskuntaan oli turkistarhauksen kieltämistä vaativa aloite, joka keräsi vaaditussa puolessa vuodessa allekirjoituksia lähes 70 000, se kuitenkin kaatui äänin 146-36.
Ensimmäinen eduskunnassa hyväksytty kansalaisaloite oli aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Se sai kerättyä jo pelkästään sen ensimmäisen vuorokauden aikana 19.3.2013 yli 100 000 allekirjoitusta. Kokonaisuudessaan aloite keräsi 167 000 nimeä. Eduskunta puolsi tasa-arvoista avioliittolakia äänin 105-92.

 

LÄHTEET

https://www.kansalaisaloite.fi/fi

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120012

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts?lg=fi

Kansalaisaloitteen lupaava alkutaival. Auri Pakarinen. Edilex.
https://www-edilex-fi.ruka.humak.edu/oikeus/10982.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s